2010. március 28., vasárnap

Aranygaluska vaniliasodóval


Hozzávalók 12 adaghoz

Tészta:
500 g liszt
50 g cukor
50 g vaj
40 g élesztő
5 g só
2 db tojás
260 ml tej
1 db citrom héja

Kenéshez:
160 g dió
160 g cukor
fahéj
olvasztott vaj

Vaníliásodó:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojás sárgája
50 g cukor
40 g liszt

A tészta alapanyagokat összekeverjük és jól belisztezve egy tálba tesszük, 30 percig pihentetjük.
Amíg a tésztánk pihen egy tepsit kivajazunk és kilisztezünk.
A cukrot a dióval fahéjjal összekeverjük. (fahéj ízlés szerint)
Olvasztunk egy tálban vajat.

Ha már pihent a tésztánk lisztezett deszkán 2 cm-re kinyújtjuk. Ezután kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
A kiszaggatott tésztát vajba mártjuk (mindkét oldalát) utána megforgatjuk a dióban és a tepsibe tesszük szorosan egymás mellé.
A második sort kissé elcsúsztatva tegyük rá.
Ha elfogyott a tésztánk akkor 30 percig megint pihentetjük.
170 C-os előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

Vaniliasodó:
A cukrot és lisztet egy tálba tesszük alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet és a tojások sárgáját. Csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliarúd belsejével feltesszük főni és ha felforrt, akkor folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az alapokhoz. Ez után visszatesszük a gázra és kis lángon addig keverjük még be nem sűrűsödik és a liszt íze el nem múlik.

Ha nincs időm akkor a sodó helyett pudinggal tálalom, így is nagyon finom.

Jó étvágyat.

Kenyér recept

1 adag:
750 gr liszt
1 ek szárított élesztő
1 ek só
400 ml melegvíz
200 ml tej
1 ek méz

A lisztet, élesztőt, sót egy nagy tálba szórtam, kézzel elkevertem, közepébe beleöntöttem a tejet, vizet és mézet. Cca. 1 perc alatt bucivá formáltam, liszttel alaposan meghintve, letakarva 1,5 órát jó meleg helyen kelesztettem.
1,5 óra után a tésztát lisztezett deszkára borítottam, áthajtogattam, hajtással lefelé fél órát pihentettem.
A sütőt 250 fokra előmelegítettem.
Sütés: 20 perc fedővel, majd 25 perc fedő nélkül (jénai tálban vagy vaslábasban)
A jénai alját, oldalát és tetejét meg kell kenni olajjal.

Jó étvágyat!

Köszönet a receptért Nannenak.

2010. március 27., szombat

Zsámoly újrahasznosítás jegyében


Elkészült a zsámolyom huzatja.
Újrahasznosítással készült, két kinőtt kord kabát és egy nadrágból.

Kenyérsütés


Ma kipróbáltam egy kenyér receptet és isteni finom kenyér lett belőle.
Nagyon sok receptet kipróbáltam már, de ez mindegyiket felülmúlja.

2010. március 15., hétfő

Sokszálas hímzés ahogy én.........

1) Először az anyagot 10x10-es kockákra felosztom.
Ha új képet kezdek, akkor az első kocka bal első kockájának szimbólumával kezdem a hímzést.

2. Ha már munka közben vagyok akkor az első kockában lévő szálakat lehúzom és amelyik szál van a kockában legfelül azzal kezdek.

3. A kiválasztott színnel végigvarrom a 10x10-es kockát.

4. Megnézem, hogy a felette lévő kockában van-e olyan szín és a munka alján áthúzom a megadott helyre a fonalat. Ha a felette lévőben nincs akkor érdemes még megnézni oldalra és átlósan is, ha nem túl nagy a táv akkor oda áthúzni a fonalat.

5. A felette lévő kockában egy sorkihúzó filccel bejelölöm azt a szimbólumot amelyik színnel dolgoztam és áthúztam oda a fonalat.

Ezt addig csinálom, még a 10x10-es kocka kész nincs.

6. Ha elkészültem a 10x10-es kockával akkor kivágom azt a kockát amivel készen vagyok a mintaívemből, hogy ne zavarjon.

7. Veszem a mellete lévő 10x10-es kocka fonalait és elölről kezdem:)


Fontos!!! A fonalakat mindig felfelé kell vezetni amikkel nem dolgozunk, mert akkor nem csomósodnak be. Mindig csak azt a mennyiséget húzzuk le amivel dolgozunk.

Ez a technika alkalmazható mindenféle rámához, és teljesen mindegy, hogy mekkora képen dolgozunk.
Én már varrtam kicsi képet is ezzel a technikával, de a Head-ot is ezzel varrom.