2010. március 28., vasárnap

Aranygaluska vaniliasodóval


Hozzávalók 12 adaghoz

Tészta:
500 g liszt
50 g cukor
50 g vaj
40 g élesztő
5 g só
2 db tojás
260 ml tej
1 db citrom héja

Kenéshez:
160 g dió
160 g cukor
fahéj
olvasztott vaj

Vaníliásodó:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojás sárgája
50 g cukor
40 g liszt

A tészta alapanyagokat összekeverjük és jól belisztezve egy tálba tesszük, 30 percig pihentetjük.
Amíg a tésztánk pihen egy tepsit kivajazunk és kilisztezünk.
A cukrot a dióval fahéjjal összekeverjük. (fahéj ízlés szerint)
Olvasztunk egy tálban vajat.

Ha már pihent a tésztánk lisztezett deszkán 2 cm-re kinyújtjuk. Ezután kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
A kiszaggatott tésztát vajba mártjuk (mindkét oldalát) utána megforgatjuk a dióban és a tepsibe tesszük szorosan egymás mellé.
A második sort kissé elcsúsztatva tegyük rá.
Ha elfogyott a tésztánk akkor 30 percig megint pihentetjük.
170 C-os előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

Vaniliasodó:
A cukrot és lisztet egy tálba tesszük alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet és a tojások sárgáját. Csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliarúd belsejével feltesszük főni és ha felforrt, akkor folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az alapokhoz. Ez után visszatesszük a gázra és kis lángon addig keverjük még be nem sűrűsödik és a liszt íze el nem múlik.

Ha nincs időm akkor a sodó helyett pudinggal tálalom, így is nagyon finom.

Jó étvágyat.

3 megjegyzés:

mmama írta...

hmmmmm.........nyami :))

Csipkeherceg írta...

Nálunk dió hekyett mogyyoróval készül:-) (mivel a diót nem szeretem) Nagyon szeretjük:-) A téd is remekül néz ki. :-)

Anyus írta...

biztosan finom mogyoróval is, ki is fogom próbálni:) köszönöm:)